Op deze pagina vind je korte informatie over Griekenland in het algemeen, het klimaat, tradities, en religie.

Griekenland

De formele naam van Griekenland in het Grieks is (Ellás), of  Ellinikí Dimokratia Oppervlakte van Griekenland is: 131.857 km², (Nederland: 41.528 km²). Religie: 98% is Grieks-Orthodox. Griekenland is sinds 1974 een republiek. Aantal inwoners: ongeveer 11 miljoen, waarvan Athene een kwart voor haar rekening neemt. Twee derde van de Griekse bevolking woont in stedelijke gebieden, als Athene, Thessaloniki, Volos, Larissa, Iraklion, Patras en Piraeus. De taal die in Griekenland gesproken wordt is het Nieuw-Grieks (dimotikí). Deze taal kent een alfabet van 24 letters. Het katharèvousa (het bestuurlijke, religeuze en wetenschappelijke schrijftaal) wordt enkel nog gehanteerd binnen de Grieks-Orthodoxe kerk. Griekenland kent 3000 eilanden: Kreta, Cycladen, Dodekanesos, noordelijke Egeïsche zee, Ooostelijke  Egeïsche zee, Sporaden, Ionische- en de Saronische eilanden groep.

Griekse tradities

Wil je meer weten over de tradities en gewoontes in Griekenland, dan kijk eens op deze site. De religie speelt hierin een belangrijke rol. Ook de overlevering van geslacht op geslacht heeft er toe geleid dat Griekenland een rijk land is als het gaat om tradities.

Klimaat

Op deze website is beschreven het weertype voor Griekenland. Onder aan deze webpagina vind je klimaatinformatie per plaats of per streek. Ook vind je er het actuele weer en de weersverwachting. Een reisadvies m.b.t. juiste reisperiode afgestemd op je reisdoel, bijvoor- beeld een strandvakantie of een actieve vakantie of zelfs wintersport, vindt je ook op deze site.

De Griekse kerk

De kerk van Griekenland is overwegend Grieks-Orthodox. Op deze website vind je in het kort uitleg over wat dit geloof inhoudt, en informatie over de Iconostase in de Griekse kerk. Wanneer je een Griekse kerk of klooster bezoekt word je geacht je behoorlijk te kleden; schouders en benen dienen bedekt te zijn. 

Het Grieks Pasen is een bijzondere belevenis. Op deze website vind je daar alles over. Ook de weken in aanloop naar het Griekse Pasen is een belevenis; huizen worden schoongemaakt en geschilderd, en ook in de kerken is er volop activiteit.

Via Google kun je zoeken naar de datum waarop in een bepaald jaar het Griekse Pasen plaatsvindt.

De Griekse taal

Er wordt onderscheid gemaakt in Oud Grieks en Modern Griek (Nieuw Grieks).

De (Nieuw)Griekse taal kent in tegenstelling tot ons alfabet 24 letters. Grieks is geen gemakkelijke taal om te leren; vooral de grammatica is pittig. Wil je toch een begin maken, kijk eens op deze website. Hier vind je ook een aantal methodes om een begin te maken met het lezen, schrijven en spreken van deze mooie taal. Een erg goede schriftelijke/online cursus vind je hier. Een mondelinge cursus verdient de voorkeur. Een mondelinge cursus (Nieuw) Grieks wordt nog wel eens gegeven bij een Volksuniversiteit. Ook zijn er verschillende docenten die hun diensten aanbieden. Even Googlen dus.